De beste locaties in/rondom Gouda om de zonsondergang vast te leggen

De beste locaties in/rondom Gouda om de zonsondergang vast te leggen

Altijd al willen weten waar je het beste de zonsondergang kon vastleggen in/rondom Gouda. Dan bent u hier aan de goede locatie!

Gouda, is een middelgrote stad met heel veel gebouwen, maar gelukkig ook aardig wat natuur.
Je moet soms goed zoeken naar waar je na toe moet om de zon te zien, maar de plaatsen zijn er toch echt.

N.a.v. een artikel in een facebook groep omtrent waar je het beste de zonsondergang kan vast leggen.
Besloot ik dit artikel te maken, met een top 12 locaties, waar je de zonsondergang in/rond Gouda goed kan vastleggen.

Deze locaties zijn, zeker gezien hun locaties, vrij rustig, dusdanig dat je zelfs vogels en andere dieren kan horen.
Maar zoals met alles, is dit niet….Alles. Er zijn nog zoveel meer locaties, die laat ik aan jullie over om te ontdekken.

Maar wil je een snelle keuze hebben waar je kan genieten van rust in deze vrij drukke stad en de prachtige zonsondergang.
Dan deel ik u hierbij graag enkele locaties waar ik afgelopen jaren regelmatig ben geweest om foto’s te maken.
(Dit zijn vooral locaties waar je OF Gouda kan zien, OF dus in Gouda zelf ben, andere locaties volgen in een apart item).


Locaties

De foto’s staan NIET in enige volgorde!

1.

De Goudse Hout in Gouda, een van de bekendste natuurgebieden in Gouda. Is een mooie locatie om de zonsondergang vast te leggen. Je kan de zon helaas niet altijd de zon helemaal zien ondergaan (omdat er veel bomen staan). Maar je hebt wel een heel park om diverse foto’s te maken van de zonsondergang. Er zijn 2 parkeerplaatsen, maar ik raad aan de fiets erbij te pakken om snel door het park te kunnen te verplaatsen. Je kan ook veel natuur zien, zoals diverse vogels, haasjes, huisdieren (honden) en ga zo maar door.

2.

De Westergouwe was vroeger leeg, een open weiland op de laagste plek van Nederland. Maar sinds een aantal jaar word er vol op gebouwd in dit gebied. Dat bied nadelen, maar ook voordelen, want daardoor heb je veel meer om vast te leggen en zijn er meer locaties waar je zonder je schoenen nat te maken kan staan om de zonsondergang vast te leggen. Er is ook gelukkig nog steeds natuur. En de wijk, ook omdat die nieuw is, is vrij rustig. De mooie architectuur, unieke indeling met veel water, geeft je een mooie kans om te fotograferen.

3.

Technisch gezien, weet ik ook pas sinds een aantal jaar, hoort deze weg genaamd de N228 bij dit deel bij Haastrecht. Maar voor mij hoort dit gedeelte gewoon in de Stolwijkersluis, of zelfs Goverwelle, want via deze 2 wijken kan je met de fiets op het fietspad genieten van een mooie zonsondergang, rond paal 1.3 tot 1.8 heb je een mooie stuk waar je ongehinderd (van gebouwen of bomen) de zonsondergang kan vastleggen. Vaak met velen watervogels en als je inzoomt diverse koeien en andere vee-dieren. Helaas alleen te bereiken met de fiets dus, want je mag je auto niet zomaar langs deze 80 km/u weg neerzetten. Dit is de “luidste” locatie in deze lijst.

4.

Iedereen kent de fabriek aan het Buurtje (officiele adres) wel, Croda, de fabriek die al meer dan een eeuw de splitsing is tussen de binnenstad en Korte Akkeren. Deze fabriek is een mooi object om te fotograferen met de zonsondergang. Je kan parkeren aan de Nieuwe Veerstal bij de boten, of met de fiets op de Goejanverwelledijk/Veerstal staan. Het is er niet altijd heel druk, maar qua drukte locaties noem ik dit zeker wel een 2e plaats omdat je toch vlak langs de weg staat. Al kan dit in de nieuwe wegen nog wat plannen nog weleens gaan veranderen. Oh en als je toch nog zin heb in wat strand kan je altijd met t pontje overvaren naar Gouda Asfalt. En zeker rond de kerst is de nabijgelegen Museumhaven echt een prachtlocatie om te zien.

5.

Een locatie waar je ook mooie foto’s kan maken waar ik eigenlijk pas recentelijk echt ben achter gekomen is toch wel het fietspad wat parallel loopt aan de Burgemeester Gaarlandsingel. Je kan vanaf hier de bekende Julianasluizen zien. En doorlopen naar het speeleiland. Het is een mooie locatie om lekker met de hond te lopen, of dus om de zonsondergang te fotograferen. Het water en aan de overkant toch wat groen, zorgt ervoor dat je genoeg te zien heb. En heel soms, komt er nog een mooie mega jacht langs ook.

6.

De Malle Molen is een van de molens die je in Gouda kan vinden, bereikbaar via de Uiverplein (waar je je auto kwijt kan) en/of dus de fietspad van de vorige foto. Is dit een mooie/rustige locatie, met links wat hoge flats, en rechts dus wat waterdieren (zwanen/ganzen/eenden) en recht voor je de molen, meestal staat de zon links van de Molen dus je kan hem altijd met het water er op zetten. Als je toch een andere hoek wilt kun je natuurlijk gewoon doorlopen.

7.

Technisch gezien hoort dit bij Gouderak, al in mijn ogen hoort t gewoon nog bij Gouda. De Gouderakse Tiendweg. Vroeger was het alleen weiland, tegenwoordig staan er gebouwen en is dus de nieuwe randweg er. Maar dat betekend niet dat de kans om mooie zonsondergang foto’s te maken verkeken is. Immers de plassen water met water-eenden en soms andere dieren, is er nog steeds. Soms kom je nog wat paarden en/of honden tegen van de nabijgelegen stallen. De N207 is vrij rustig. En Gouda kan je nog steeds goed zien. Deze weg kan je ook helemaal uitrijden om nog meer rust te ervaren. Maar dan zie je meer weiland dan Gouda zelf. Maar je moet er dus wel rekening mee houden dat dit landweggetjes zijn en deze niet meer (vroeger wel) met de auto legaal bereikbaar zijn, dus de fiets is een goeie optie. Parkeren met de auto word lastig.

8.

Een van de aparte/unieke locaties waar ik ook pas sinds kort ben achtergekomen is op het dak van de GoStores parkeergarage. Via allerlei wegen gratis te bezoeken. En een ideale locatie voor de zonsondergang die zeg maar net begint, je kan de zon immers niet volledig zien ondergaan. Maar als je van architectuur houd en van zonnepanelen, is dit zeker een plek waar je je ogen uitkijkt. Omdat t Goudse Hout een rustig gebied is, kan je ook, bizar genoeg zo dichtbij de drukste knelpunt (snelweg) van Nederland genieten van rust. Als je t zat word, is er niet heel ver weg nog een mooi gebied dat de Winterdijk heet, dit hoort echter tot Waddinxveen.

9.

Het kost wel een aantal euro per uur, maar als je onze mooie nieuwe stadhuis wilt vastleggen en ook gelijk wilt genieten van een redelijk druk spoor/station, dan is het dak van de Stationsgarage (parkeergarage) toch echt een ideale locatie. De zon gaat niet het hele jaar perfect onder (Soms zitten de gebouwen dus wel in de weg en/of staat die simpelweg de verkeerde kant op). Maar, als je eenmaal de juiste timing kiest, kan je het stroopwafel-stadhuis en de gatenkaas-cinema prima zien vanaf hier. En ook al ligt die zo dichtbij het spoor en de weg, toch is t vrij rustig vanwege de hoogte.

10.

Naast de nieuwe/bekende Gouderaksebrug heb je een weg dat men de Schielands Hoge Zeedijk noemt. Grotendeels industrieel, toch zijn er locaties waar je wat groen en dus uitzicht heb. Net voorbij het gemaal is de beste locatie waar je met auto/fiets goed bij kan komen. Met de brug (waar niet al te veel scheepvaart onderdoorgaat, qua auto verkeer wel wat meer) als centraal punt, is het zeker geen locatie om te missen. Let op: De weg is wel 1 richtingsverkeer!

11.

De bekendste spoorbrug van Gouda kan je bereiken via de Nieuwe Gouwe o.z. en zijn via 2 locaties mooi vast te leggen. Tegenover de uitrit van Meridiaan en/of tegenover dus achter de MCDonald’s. Beiden locaties zijn met auto en fiets bereikbaar. En geven een beeld van schepen, treinen en dus de zonsondergang. Voor rust is dit niet de ideale locatie, al is t best stil. Maar voor een alles in 1 plaatje kom je hier wel aan je trekken.

12.

En ja, nog een keer zie je de Westergouwe. Specifiek gefotografeerd vanaf de Oost Ringdijk, een weg tussen Moordrecht en Gouda. Bereikbaar met fiets/auto (parkeren is ietwat lastiger). Kan je hier genieten van mooie architectuur maar toch ook landschap en best veel rust, wat waterdieren en zo nu en dan ook andere dieren.

Er zijn natuurlijk meer locaties en van al deze locaties heb ik ook meerdere items met meer foto’s. Kijk daarvoor op mijn website ­čÖé

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.